Kriskó Mária Gyógycentrum

6400 Kiskunhalas, Dózsa Gy u. 26.

krisko.maria@gmail.com

Kriskó Mária Gyógycentrum

Kriskó Mária Blog

Az önszabotázs láthatatlan béklyói: Így szabadulhatsz fel az önszeretet útján

Önszabotázs – egy szó, ami sokunk számára ismerős lehet, de talán mégsem vesszük mindig észre, hogy milyen mélyen gyökerezik bennünk. Sokszor úgy érezzük, hogy minden adott a sikerhez, mégis valami láthatatlan erő visszahúz minket, megakadályozva abban, hogy elérjük a céljainkat. De mi is pontosan az önszabotázs, és miért tesszük ezt önmagunkkal? Hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Mi is az önszabotázs?

Az önszabotázs annak a művészete, miként állhatunk saját boldogulásunk útjába. Akár egy titkos ügynök, aki a háttérből manipulálja a cselekedeteinket és döntéseinket, hogy megakadályozza a sikert. Ám ez az ügynök nem más, mint maga a belső hangunk, amely sokszor észrevétlenül irányít minket.

Amikor önszabotálunk, sokféle érzelem és gondolat kavaroghat bennünk. Az önvád, az elégedetlenség, a félelem a kudarctól és az elutasítástól mind-mind ott motoszkálhatnak a tudatunkban vagy még inkább a tudatalattinkban. Félhetünk attól, hogy elkövetjük ugyanazokat a hibákat, amelyeket korábban már megtettünk. Esetleg nem találjuk magunkat elég ügyesnek vagy okosnak ahhoz, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Néha megfélemlíthet a sikertől való félelem. Mi lesz, ha sikerül, és akkor sem leszünk boldogok? Mi van, ha nem lesznek szerető emberek körülöttünk, vagy még rosszabb, elkülönülnek tőlünk a siker miatt? De a legnagyobb félelmem talán az, hogy önmagunkat, az igazi önmagunkat nem fogjuk tudni elfogadni és szeretni.

Miért teszünk ezt? Az önszabotázs hátterében gyakran az önbizalom, önszeretet hiánya, a kudarctól való félelem, vagy akár az önsajnálat áll. Előfordulhat, hogy a mélyen eltemetett hiedelmek és korábbi tapasztalatok gátolnak bennünket abban, hogy elérjük a vágyott sikert. Ahelyett, hogy bátran vágnánk bele az új kihívásokba, inkább visszafogjuk magunkat, mert attól tartunk, hogy nem vagyunk elég jók, vagy hogy másokat zavarhatunk a sikereinkkel.

Az önszabotázs egyfajta ördögi kör, amelyben minél inkább ellenállunk a változásnak és a fejlődésnek, annál inkább megerősödik a belső gátunk. Ám van kiút ebből a körből: az önszeretet.

Az önszeretet útja ráébredéssel kezdődik

Néha azt érezheted, mintha csak egy kisgyerek lennél, aki játszani akar, és csak menekül a felnőtt élet kihívásai és elvárásai elől. Nem tudod, hogyan kellene megtalálnod a belső erőt és a kitartást, hogy túllépj ezeken a korlátokon, és valóra váltsd az álmaidat.

Az első lépés a ráébredés arra, hogy a múltbeli sérelmek és traumák akár hajtóerők is lehetnek mögötted. Talán az a feladatod, hogy megtanuld szeretni magad, elfogadni önmagad olyannak, amilyen vagy. Megszabadulni azoktól a mérgező gondolatoktól és hiedelmektől, amelyek korábban hátráltattak.

Ahelyett, hogy önmagad ellen fordulnál, most arra kell törekedni, hogy megértsd és elfogadd saját magad! Áramoltasd a szeretetet és az elfogadást magad felé, és ezáltal mások felé is. Tudd, hogy van benned erő és kitartás ahhoz, hogy változtass, és bár nehézségekbe fogsz ütközni, hajlandó vagy tenni magadért. Bízz abban, hogy mindezek a lépések segítenek végre elengedni a múltat és megújulni, hogy képes legyek valóra váltani az álmaidat, és a saját boldogságod és teljességed felé haladni.

Önszeretet gyakorlása lépésről lépésre

Az önszeretet nem csupán egy szép szó, hanem egy mélyen gyökerező érzés, amely segít abban, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Az önszeretet azt jelenti, hogy nem csak mások igényeit vesszük figyelembe, hanem a sajátjainkat is. Hogy határokat szabunk magunknak, és nem hajszoljuk túl magunkat azért, hogy másoknak megfeleljünk.

Az önszeretet útja azonban nem könnyű, gyakran hosszú és kanyargós. Először is meg kell tanulnunk felismerni az önszabotázs jeleit és okait, hogy felülkerekedhessünk rajtuk. Ezután pedig el kell kezdenünk gyakorolni az önszeretetet minden nap, apró lépésekkel haladva előre az önmegvalósítás és a boldogság felé.

Hogyan tehetjük ezt? Első lépésként fontos tudatosítani, hogy minden ember érdemes a boldogságra és a sikerre. Senki sem születik önszabotázzsal, hanem ez a magatartásforma a korábbi tapasztalatok, hiedelmek és körülmények hatására alakul ki. Ezért nehezítjük meg saját dolgunkat, anélkül hogy tudatosan döntenénk róla.

Az önszeretet útjának következő lépése az elfogadás és az önmegértés. Fogadjuk el magunkat teljes egészében, hibákkal és erényekkel egyaránt. Ismerjük meg önmagunkat, és tisztázzuk a belső hangunkkal folytatott párbeszédünket. Ne hagyjuk, hogy a múltbeli sérelmek és negatív tapasztalatok meghatározzák jelenünket és jövőnket.

Végül pedig tanuljunk szeretni magunkat minden nap. Adjunk magunknak időt és figyelmet, és ne feledjük, hogy minden kis lépés, amit teszünk az önmagunk felé vezető úton, értékes és fontos. Legyünk kedvesek és elfogadóak magunkkal szemben, és ne feledjük, hogy minden sikert és boldogságot megérdemlünk. Ingyenes önszeretet meditációm segíthet téged ebben. Ha pedig tovább lépnél az úton, ajánlom figyelmedbe a Magabiztos nő meditációt

Az önszabotázs láncait letörni és az önszeretet útján járni nem könnyű, de lehetséges. Mindannyian érdemesek vagyunk a boldogságra és a sikerre. Nincs más akadály, csak az, amit saját magunk állítunk magunk elé. Hajtsuk végre a belső változást, és merjünk nagyot álmodni és hinni önmagunkban. Az önszeretet az első lépés az önmegvalósítás felé vezető úton, és az egyik legfontosabb eszközünk az önszabotázs legyőzésében. 

Útravaló: önszeretet megerősítő mondatok

Végül itt van egy kis útravaló, hogy a fenti gondolatokat a hétköznapjaidba is minél könnyebben be tudd építeni. Ismételd el ezeket az önszeretet megerősítő mondatokat, amikor csak szükséged van egy kis emlékeztetőre arról, hogy milyen értékes vagy. Néha egy egyszerű „Minden nap egyre jobban szeretem és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok” mondat képes arra, hogy erőt adjon a nehezebb pillanatokban. Így lépésről lépésre erősödik benned az önszeretet, és egyre könnyebb lesz megküzdened az önszabotázs láthatatlan béklyóival.

Bárhol, bármikor mindig a legjobbra számítok.

Tudom milyen érzés elismerni önmagam és mások értékét.

Van elég bátorságom, hogy kiálljak önmagamért.

Merek a szívemre hallgatni.

Mások megfelelése helyett önmagamra fókuszálok.

A hibáimmal együtt is képes vagyok szeretni magam.

A hibát lehetőségnek élem meg.

Ha mélyebben szeretnél elmerülni az önszeretet és az önszabotázs témájában, csatlakozz hozzám 2024. március 25-én, este 19:30-kor, amikor webinárt tartok erről a fontos témáról. Itt lehetőséged lesz részletesebben megismerni az önszeretet megerősítésének módszereit és gyakorlati tippeket kapni az önszabotázs legyőzésére.

Hozzászólás

Rólam

Kriskó Mária vagyok, Theta Healing konzulens és instruktor, Craniosacrális terápiát használó gyógymasszőr.

Legutóbbi bejegyzéseim

Kövess a facebook oldalamon

Változás csodája
-
Mini Ásás

– ONLINE –

DÍJMENTES KONZULTÁCIÓ!