Kriskó Mária Gyógycentrum

6400 Kiskunhalas, Dózsa Gy u. 26.

krisko.maria@gmail.com

Kriskó Mária Gyógycentrum

MI A CRANIOSACRALIS TERÁPIA (CST)

A craniosacralis (ejtsd kranioszakrális) terápia egy nemrégiben felfedezett élettani rendszer,az ún.craniosacralis rendszer kezelése,harmonizálásra irányuló irányulótermészetes gyógymód,amely különleges helyet foglal el a hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat  közt.
 
A módszert az 1970-es évek közepén tudományos kutatásokat követően fejlesztette ki Dr.John E Upledger,amerikai orvos,osteopatha.
A CST rövid időn belül a világ egyik vezető alternatív gyógyászati eljárásává vált.
Sikerét különlegesen gyengéd technikáinak, valamint a szervezet öngyógyító folyamataira,természetes védekezőképességérre gyakorolt rendkívüli hatásának és széleskörű felhasználási lehetőségeinek köszönheti.
 
A craniosacralis rendszer
A craniosacralis rendszer egy élettani,funkcionális rendszer, amely mindenaggyal és gerincvelővel rendelkező élőlényben meg van,és amelynek behatárolt anatómiai alapjai vannak.
A craniosacralis elnevezés a rendszert kívülről határoló koponya (cranium) és a keresztcsont sacrum latin nevéből származik.
A rendszer belülről az agyi-gerincvelői hártyák és az agyi-gerincvelői folyadék alkotja.
A csraniosacralis rendszer jelenti azt az élettani környezetet,amelyben az agy és az idegrendszer fejlődik,él és működik.
A rendszer biztosítja az agyi-gerincvelői folyadék termelődését,keringését, és felszívódását.Ez azért lényeges, mert az agyi-gerincvelői folyadéknak jelentős tápláló, tisztító,salaktalanító,információ-és energiahordozó szerepe van.
 
Mi a CST célja?
A terápia elsődleges célja a craniosacralis rendszer harmonáziciója,az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása,az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítás,a kötőszövetes lemezek ellazítása, az ízületi feszültségek korrekciója és az izomrelaxáció.
 
Mi CST lényege
A craniosacralis terápia mikromanipuláción a koponyacsontok rendellenes helyzetének és mozgásának korrekcióján, az agyhártya rendszerben és a kötőszövetekben lévő feszültségek oldásán alapul.
 
 A CST általános hatása
A craniosacralis terápia általánosan javítja az életminőséget és segít konkrét betegségek, problémák kezelésében is.Serkenti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait,csökkenti a stresszt,javítja az immunrendszer működését,visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.
 
Hogyan zajlik a kezelés
Pácienseim előzetes egyeztetett időpontban érkeznek a kezelésre.Kellemes , barátságos hangulatú kezelő helyiségben végzem a terápiát,ahol a háttérben halk zene szól.A páciens ruhában fekszik a kezelőágyon.Felnőtt páciensek esetében a kezelés általában egy órát tart.Agyreknek viszont akár jóval kevesebb idő is elég, mert gyorsabban reagálnak, hamarabb oldódnak a blokkjaik.
Az első alkalommal általában kívülről kezeljük a craniosacralis rendszert:az agykoponya csontjait,a keresztcsontot,a gerincet értjük.Ez annyit jelent,hogy gerinc mentén a kötőszövetes lemezek feloldása után a páciens koponya csontjait különböző helyeken adott technikák szerint mozgatjuk.A technikák igazodnak a különböző koponyavarratok eltérő szerkezetéhez,funkciójához.További kezelések alkalmával kerül sor az arckoponya csontjainak kezelésére,majd a fizikai tüneteket okozó emóciós blokkok oldására.
Ezt a technikát Somato Emotional Release-nek nevezzük.
 
Alkalmazható-e más gyógymódokkal egyidejűleg?
A craniosacralis terápia egy önálló kezelési módszer, de kombinálható más hagyományos és alternatív gyógymódokkal is.
 
Kinek segíthet a craniosacralis terápia?
A craniosacralis terápia egy különleges gyengéd ,mégis rendkívüli módon hatékony kezelési forma , amely amely elterjedtebbé válik széleskörű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően.
A terápia hatást gyakorol az idegrendszerre, a csont és izomszövetre,a szív-és érrendszerre, az immunrendszerre, a kötőszövetekre, a test hormonális folyamataira és különböző szervekre is.
 
Megelőzés
A terápia fontos szerepet játszik a megelőzésben.Csökkenti a felgyülemlett stresszt,segít leküzdeni annak romboló hatásait.Fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet,erősíti az immunrendszert és serkenti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait.
 
Panaszok esetén 
Íme néhány betegség ,probléma amelyek estén a craniosacralis terápia hatékony lehet:
-Fejfájás,migrén,szédülés,idegfájdalom
-Krónikus nyak-és hátfájdalom-Asztma,krónikus hörghurut,krónikus arcüreggyulladás
-Fülzúgás és egyéb középfül problémák
-Lázas állapotok,fertőzések
-Krónikus fáradtság,kimerültség,álmatlanság
-Stressz,feszültség,érzelmi nehézségek,depresszió
-Hormonális problémák
-Cukorbetegség
-Szív és érrendszeri megbetegedések,magas vérnyomás
-Ortopédiai problémák gerincbetegségek
-Fogászati és állkapocs-izület problémák
-Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
-Műtét utáni működési zavarok
-Emésztési zavarok ,menstruációs problémák
-Terhesség alatti és azt követő problémák szülési trauma
-Csecsemőkori zavarok, viselkedésproblémák,dühroham
-Tanulási nehézségek, dyslexia,dyscalculia,figyelemzavar
-Hiperaktivitás
-Autizmus,epilepszia,központi idegrendszeri sérülés(CP)
-Bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot utóhatásai estén
 
 

A craniosacralis terápiához kapcsolódó végzettségeim: 

a CS1, CS2 SER1, SER2, Visceralis Manipulacio Abdomen1,
Healing From the Core, The Brain Speaks képzést.
 

Craniosacralis terápia ára: 17.000 Ft / óra.

Ha szeretnél kezelésre jelentkezni, kérlek írj az emailcímemre:
krisko.maria@gmail.com
vagy hívj telefonon +36-20/567-4402 (csak délelőtt)!

Ha érdekel a craniosacralis terápia, kérlek nézd meg ezt a videót!