Kriskó Mária Gyógycentrum

6400 Kiskunhalas, Dózsa Gy u. 26.

krisko.maria@gmail.com

Kriskó Mária Gyógycentrum

Kriskó Mária Blog

Tudatos jelenlét a gyakorlatban – hogyan segíti az életedet?

A tudatos jelenlét a mostani társadalmi berendezkedésünk mellett különösen nehéznek tűnik: a mindenhol elérhető információdömping folyamatosan adja a gumicsontot az elmédnek és ha nem szabsz határt a folyamatos agyalásnak, az életed eseményei nélküled mennek el. Talán már te is észrevetted, hogy nem csak a napok, hanem a hetek, évek is elúsznak mellőled. Mintha egy rajtad kívülálló élet részese lennél és nem tudod hova lett az elmúlt egy-két év. Ennek oka legtöbbször az, hogy nem vagy jelen a saját életedben: hol a múlton rágódsz, hol a jövőn szorongsz, ahelyett, hogy a most-ot élnéd meg.

A tudatos jelenlét: mit értünk alatta?

A tudatos jelenlét a figyelem ítéletmentes és reakciómentes irányítása a jelen pillanatra. Fontos, hogy egyfajta sajátos nyitottsággal állj hozzá a folyamathoz, kíváncsi figyelemmel, anélkül, hogy akár magadat, akár a gondolataidat, érzelmeidet, helyzetedet megítélnéd. Mindenki képes erre, gyakorlásához nem kell pénz, sem külön erre elkülönített idő: mosogatás, utazás, sétálás közben figyelmedet helyezd a testedre, ahogy a kezed érintkezik a mosogatóronggyal, ahogy a hátad hozzáér a vonatüléshez, vagy ahogy a talpad végigsimul a cipőben a talajon.

Étkezés közben figyeld az ízeket, egyél lassan és ne foglalkozz mással, csak az étellel: a telefonodat, tévét kapcsold ki erre az időre. Ez a mozzanat már segít, hogy tudatosítsd: itt vagy a testedben, itt vagy az életedben. Ha ezt gyakorlod, már az is hatalmas segítség lesz a számodra, de ennél is tovább mehetsz, hogy még inkább jelen legyél az az életedben és az elmédben.

Ha azon kapod magad, hogy megint szorongsz, csak figyeld meg a gondolatot, ami beindította ezt az érzést. Ne gondold tovább, ne ítélkezz, de ha véletlenül belemész a gondolataid öngerjesztő áramába, akkor se vádold magad. Amikor észreveszed, figyelmedet csak helyezd erre: hogy igen, belementél az elméd játékába és nézd meg, hogy most milyen gondolatok vannak benned. Jelen van még a szorongás? Vagy már eltűnt? Nincs most más dolgod, nem kell meggyógyítanod, vagy kianalizálnod magad, csak legyél a megfigyelő.

Először furcsának és nehéznek is tűnhet ez a gyakorlat, de hidd el, egy idő után még nevetni is tudsz magadon. Lehet, hogy az életed egy nehezebb szakaszában vagy, hidd el, a jelenlét gyakorlása ekkor a legáldásosabb: a modern pszichológia a tudatos jelenlét gyakorlását használja a depresszió kezelésére is és meglepően nagy sikereket érnek el vele.

A tudatos jelenlét előnyei

A tudatos jelenlét gyakorlásával az életed visszakapja a színeit: éberebben, élénkebben, magadra és a világra kíváncsian fogod élni a mindennapjaidat.

A most megélése:

  • Örömet és hálát hoz a mindennapok tevékenységeinek elvégzésébe.
  • Hozzájárul testi-lelki egészséged javításához.
  • Növeli önbizalmadat és az önszereteted.
  • Növeli hitedet magadba, a képességeidbe és a saját bölcsességedbe.
  • Az automatikus reakciók helyett tudatos válaszokra késztet.
  • Csökkenti az életedben jelen lévő stressz hatásait.
  • Javítja a problémamegoldó képességedet, jobban átlátod az összefüggéseket az életedben. 

Hogyan gyakorolhatom a tudatos jelenlétet?

Az én munkámban nagy szerepe van az érzelmek és gondolatok tudatosításának. A Theta Healing® konzultációk alatt theta állapotban a Feltétel Nélküli Szeretet terében a klienseim könnyedén tudnak fókuszálni azokra az eseményekre, amik olyan gátló hitrendszereket képeznek az elméjükben, aminek a megváltoztatása után az egész életük megváltozik. A gátló hitrendszerekről ebben a blog bejegyzésemben olvashatsz. 

Sokszor a hozzám érkezők életében van egy probléma, aminek érzelmi vonzatának tudatosításával jutunk el a gyökéreseményhez. A gyökérprobléma váltotta ki, hogy utána a tudatalattija ezt a programot futtassa a jövőben is, ami viszont már nem támogatja őt. A konzultációnkon ezeket a gyökereket változtatjuk meg. 

Ha szeretnéd megtapasztalni a gyors változást az életedben, szeretettel várlak konzultációimon.

Hozzászólás

Rólam

Kriskó Mária vagyok, Theta Healing konzulens és instruktor, Craniosacrális terápiát használó gyógymasszőr.

Legutóbbi bejegyzéseim

Kövess a facebook oldalamon

Változás csodája
-
Mini Ásás

– ONLINE –

DÍJMENTES KONZULTÁCIÓ!